Pemilihan dan Penyimpanan Makanan

Makanan Segar
Makanan segar ialah makanan yang belum dimasak atau diproses. Contohnya, sayur-sayuran, ikan, dan daging. Makanan segar mudah rosak kerana kandungan air yang tinggi dan sesuai untuk pembiakan mikroorganisma. Makanan menjadi rosak jika disimpan kerana enzim akan terus meranumkan makanan sehingga menjadi lembut dan lebam.

Sayur-sayuran
Sayur-sayuran meliputi beberpa bahagian tumbuhan yang boleh dimakan. Contohnya daun, bunga, batang, pucuk, buah, biji, dan akar. Sayur-sayuran mengandungi vitamin dan garam mineral yang menambahkan rasa dan warna dalam sajian.

Jaduan 1 : Klasifikasi dan contoh sayur-sayuran.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s