Peranan Makanan

Peranan Makanan :

Peranan makanan adalah untuk memenuhi keperluan fisiologi, psikologi, dan sosial.

Nutrien-nutrien dan bahan makanan memenuhi fungsi fisiologi seperti pembinaan sel tubuh, tumbesaran dan pemulihan, membekalkan tenaga dan haba, memelihara dan mengawal proses tubuh.

Dalam peranan psikologi, makanan sering menjadi lambang kasih sayang dan keselamatan. Makanan juga diambil untuk menghilangkan perasaan sunyi, bosan, atau sedih. Emosi boleh juga menyebabkan seseorang tidak berselera untuk makan.

Dalam banyak situasi sosial seperti pergaulan antara ahli keluarga dan menziarahi kawan atau saudara-mara, makanan sering menjadi tumpuan utama. Peranan makanan juga penting bagi melambangkan status sosioekonomi keluarga.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s