Kaedah Merebus

Kaedah Merebus

Rajah : Kaedah mengukus

Merebus ialah kaedah memasak makanan dalam air mendidih(100 degree celcius)dan dibiarkan masak secara mereneh sehingga lembut.

Cecair daripada makanan yang direbus mengandungi nutrien yang boleh digunakan untuk membuat sos, kuah, sup, dan air rebusan.

Makanan seperti daging dan karangan laut seharusnya dimasukkan setelah air mendidih supaya lapisan luarnya membeku. Caa ini dapat mengurangkan kehilangan jus dan nutrien bagi makanan tersebut.

Telur dan sayuran berubi hendaklah dimasukkan ke dalam air yang masih sejuk dan suhu meningkat perlahan-lahan sehingga mendidih untuk mengelakkan kulit telur retak dan selulosa ubi dapat dilembutkan.

Bagi makanan yang hendak dimasak dengan cepat, makanan itu hendaklah dipotong nipis dan kecil sebelum merebusnya.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s