Kaedah Mereneh, Merendidih dan Mencelur

Kaedah Mereneh

Mereneh ialah kaedah memasak dengan air mendidih secara perlahan di dalam periuk bertutup dan makanan dimasak dalam tempoh yang lama. Kaedah ini memerlukan haba yang rendah.

Kaedah Merendidih

Merendidih ialah kaedah memasak dalam cecair yang suhunya lebih rendah daripada 100 degree celcius di dalam periuk yang bertutup. Cara ini paling sesuai untuk potongan daging yang liat dan menggunakan cecair yang secukup sahaja. Merendidih boleh dilakukan di atas api atau di dalam ketuhar.

Kaedah Mencelur

Mencelur ialah kaedah memasak makanan menggunakan air mendidih dalam jangka masa yang singkat. Makanan yang biasanya dicelur ialah sayur-sayuran.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s