Pemilihan pakaian

Pemilihan stail pakaian

Stail pakaian ialah cara sesuatu pakaian itu dibuat atau digayakan. PEmilihan stail pakaian kerap dipengaruhi oleh bentuk badan kerana elemen asas reka bentuk pakaian seperti corak, warna, tekstur dan rupa fabrik, garisan dan cantuman, garis leher dan garis lengan akan menampilkan bentuk badan yang menarik dan bergaya.

Corak

Corak ialah motif pada fabrik yang beraneka seperti garisan, bunga, bentuk geometri, genggang dan lain-lain bertujuan mengenal fabrik. Corak boleh dihasilkan melalui proses mencetak, menenun atau mengait fabrik. Penggunaan perisian CAD(Computer Aided Design) merupakan teknik moden yang memepercepat proses rekaan bentuk daripada yang mudah kepada corak-corak yang lebih kompleks.

Warna

Warna juga boleh memberikan kesan ilusi pada bentuk badan. Terdapat tiga kategori warna, iaitu warna terang, warna lembut, warna gelap.

Warna terang ialah hasil daripada warna merah dan kuning yang akan memancarkan cahaya dan menamparkan orang yang kurus kelihatan lebih gempal.

Warna lembut seperti biru muda ungu, hijau muda, dan turqoise sesuai untuk orang yang kurus kerana warna ini akan menampakkan seseorang lebil gempal.

Warna lembut seperti unggu akan menampakkan orang yang gempal kelihatan lebeh gempal

Tekstur Fabrik

Tekstur fabrik ditentukan oleh jenis gentian, pembinaan dan kemasan yang diberikan.

Fabrik yang keras atau berfluf, berkait atau bertenun timbul akan menampakkan orang yang kurus kelihatan lebih gempal.

Fabrik yang sederhana tebal seperti korduroi dan denim sesuai untuk orang yang berbadan kurus kerana fabrik ini akan menampakkan seseorang itu kelihatan lebih gempal.

Fabrik berkilau akan membalikkan cahaya dan menampakkan bentuk badan lebih ketara dan fabrik ini sesuai untuk orang yang kurus kerana seseorang itu akan kelihatan gempal.

Fabrik yang menyerap cahaya seperti flannel akan menampakkan orang gempal kelihatan kurus.

‘Rajah di atas menunjukkan tekstur yang tebal akan menampakkan seseorang itu kelihatan lebih besar

Stail Pakaian

Stail pakaian yang dipilih harus juga bersesuaian dengan lokasi, masa dan fungsinya.

Pakaian formal terdiri daripada pakaian tradisional, pakaian seragam, pakaian rasmi, dan pakaian upacara. Stail pakaian formal mestilah anggun dan bergaya.

Pakaian seragam seperti seragam sekolah, polis, tentera dan sebagainya dapat memupuk semangat kekitaan di kalangan di kalangan ahli kumpulan serta semangat bertanggungjawab menjaga imej kumpulan tersebut.

Pakaian rasmi dipakai ketika menjalankan tugas tertentu untuk menunjukkan profesion seperti doktor, penguam, hakim dan sebagainya.’

‘Pakaian Polis’

‘Pakaian Bomba’

‘Pakaian Pelajar’

“Rajah semua di atas menunjukka Jenis pakaian Formal

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s