Ikan

Ikan ialah makanan protein yang sesuai dimakan oleh semua peringkat umur kerana mudah dicernakan. Ikan boleh diklasifikasikan kepada tiga jenis, iaitu ikan isi putih, ikan berminyak dan karangan laut. Karangan laut boleh diklasifikasikan kepada dua jenis, iaitu krustacea dan moluska.

Jadual bawah menunjukkan Klasifikasi, ciri dan contoh ikan.

Ikan isi putih

-Isi berwarna putih, lemaknya disimpan di dalam hati.

Ikan Merah

 

Ikan berminyak

-Isi berwarna gelap, lemak didapati di seluruh isi.

Ikan Tongkol

 

Karangan laut

-Tubuh lembut dan dilindungi oleh cangkerang, isi lebih kasar jika dibandingkan dengan ikan.

Ketam

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s