Alat Penjimat Masa

Alat penjimat masa digunakan untuk menjimatkan masa dan tenaga dalam penyediaan makanan. Alat penjimat masa terdiri daripada jenis elektrik dan jenis menggunakan gas. Alat penjimat masa hendaklah digunakan dengan cermat dan dijaga dengan baik supaya dapat menjalankan kerja penyediaan makanan dengan lebih efisien.

Jadual : Alat-alat penjimat masa.

Periuk nasi elektrikmemasak nasi secara merebus, digunakan untuk masakan lain yang direbus seperti sup dan bubur.

 

Pengadun-Pembancuh cangkuk digunakan untuk menggaul dan menguli adunan, pembancuh urai digunakan untuk mengenjut telur dan krim, pengadun leper dan nipis digunakan untuk memutar lemak dengan gula, ubi kentang rebus, desert sejuk, menggaul lemak dengan tepung, dan bater dengan sos.

 

Pengisar-Mengisar makanan untuk sos, bahan sup, kacang, gula kasar, dan biji kopi, mencincang buah-buahan , sayur-sayuran untuk chutney dan jeruk; daging dan isi ikan untuk membuat pes ikan, menggaul bahan minuman seperti buah-buahan dan campuran susu.

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s